2 Mart 2014 Pazar

Android Uygulaması Oluşturma Ve Çalıştırma

Merhaba arkadaşlar,bu yazımda Android uygulaması oluşturma ve çalıştırılmasını anlatıcam,ayrıca
oluşturulan uygulamanın bileşenlerindende bahsedeceğim.
Uygulama oluşturmak için File->New->Project yolunu takip edelim.



Android Application Project'i seçip Next diyelim.


2 kere next dedikden sonra boyle bir sonuçla karşılaşmamız gerekiyor.
Buradaki Activity Name oluşturulacak Activity'nin ismi,Layout Name ise bu Activity için oluşturulacak Arayuz penceresi için oluşturulacak olan xml dosyasının ismini temsil ediyor.Finish    dedikten    sonra uygulamamız otomatik oluşturulucak.  

.

  • MainActivity.java


MainActivity.java sinifı,uygulamamız çalıştırıldıgında,çalıştırılıcak olan kodları barındıran sınıfdır.

  • onCreate() Metodu
OnCreate() metodu hem yeni bir aktivite oluşturulurken hem de aktivitenin yeniden oluşturulması esnasında çağrılan bir metotdur.Bu metotta Bundle nesnesinin okunması gerekir. Eğer bundle nesnesi null  ise sistem yeni bir aktivite oluşturur ,bundle null deyilse  activitiyeyi yeniden oluşturur ve önceki bilgileri bu aktiviteye  aktarır.
  • setContentView() Metodu
setContentView() metodu, çalıştıracagımız Activity için kendimizin oluşturdugu veya oluşturulan xml dosyasının bu activity'ye eklenmesini saglar,ve her bir Activity sinifının en az bir xml dosyası olması gerekir.


  • activity_main.xml


Bu activity_main.xml dosyamızın Graphical Layout kısmıdır.Buradan Uygulamamızın Arayüzünü surukle-bırak yoluyla oluştura biliriz,activity_main.xml'e tıkladıgımızda bu arayuzun arka plan kodlarını gorebiliriz.


Kod gorunumu bu şekildedir.

Buradan arayuzumuzun bileşenlerinin ozelliklerini deyişe,ve arayuzumuze yeni bileşenler ekleye biliriz.


  • AndroidManifest.xml


AndroidManifest.xml dosyası uygulamamızın tüm kurallarının bulundugu dosyadır,uygulamamız çalıştırılmadan once,uygulamammızın  butun Activityleri bu dosyada  tanımlanmalıdırlar,
Bir Android uygulamasının bileşenlerinin bir kısmından bahsetdik,diger kısımlarındanda ilerde uygulamalar gelişdirirken bahsedeceğim.
Şimdi gelelim uygulamamızın çalıştırılmasına.
Uygulamamızın kodlarının derlenmesi işini Android SDK Tools görur,çalıştırmak içinse ya gerçek bir Android işletim sistemli makineye(örn:Android işletim sistemli bir telefon),yada kendimizin oluşturacagı Sanal Makine'ye  ihtiyacımmız vardır.

  • Sanal Android Makinesi nasıl oluşturulur?
Bunu yapmak için Android Virtual Device Manager'i kullanıyoruz.




Android Virtual Device Manager'i açdıktan sonra New diyoruz ve makinemizi oluşturuyoruz.
Oluşturdugumuz bu sanal makinelerin çalışması uzun surdugunden,alçak ozellikli makine oluşturmanız tavsiyedir.Sanal Makineyide oluşturdukdan sonra artık uygulamamızı çalıştıra biliriz,bunun için Run dememiz yeterli.Umarım  bu yazım herkese yardımcı olur,İy Çalışmalar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder